Maritimt initiative - Tang som mad

19-06-2014

Tang og tare er en ringe udnyttet resource fra de meget rene og kolde nordiske vande. Tang har unikke egenskaber for human konsum. Tang er nem at anvende, har et lavt kalorieindhold og indeholder en masse næringsstoffer. Hovedformålet med projektet er at udbrede viden om tang og tare, som en sund og velsmagende spise og dels at oplære forbrugerne i Norden at spise tang og tare.

- Tang bør have en naturlig plads i Det Nye Nordiske Køkken, og forbrugerne må lære at spise tang, også børnene. På Ny Nordisk Mad tang-workshoppen i august måned 2011 satte stjerne kokke, tangdyrkere, forskere, entreprenører og producenter focus på tang. Formålet var at give en statusrapport på tang som mad og levnedsmiddel, og en vinkling på, hvordan den nordiske dimension kan tages videre mod anvendelser af denne i madområdet og rollen i Det Nye Nordiske Køkken. Ved mødet blev der gjort status over tangs unikke potentiale for human konsum, siger projektledare Janet Fríða Johannesen, Ny Nordisk Mad II.

- Tang er nem at anvende, har et lavt kalorieindhold og indeholder en masse næringsstoffer. Der findes store mængder glutamat, også betegnet som basal umami i tang. At der findes meget umami i tang gør den velegnet til gourmetprodukter og gourmetretter. Tang kan således anvendes til at lave velsmagende og sund mad, idet det er ikke nødvendigt at anvende så meget salt og sukker i maden. Mange nordiske restauranter har nu tang på menuen, mens kundskaben om tang til mad hos forbrugerne er ved at forsvinde.

På workshoppen blev der givet mange forslag til tiltag for at få tang ind i Det Nye Nordiske Køkken. Et forslag fra workshoppen er at sætte i værk et specielt program for at lære børn at spise tang. Det naturlige sødestof i tang er manitol, der hverken er rig på kalorier eller giver carius. Ved at bruge tang i madlavningen, kan man opnå velsmagende produkter, der giver god ernæring til børn. Også kan man give børn tangslik eller tangkager, når den søde tand skal have noget.

To andre forslag var at oprette en nordisk hjemmeside, hvor der kunne indsamles og uddeles information om tang og at oplære forbrugerne i Norden at spise tang. Formålet med dette projekt er at arbejde videre med disse to tiltag. Nuværende Ny Nordisk Mad hjemmeside vil blive anvendt til at udbrede information om tang og tare som velsmagende mad.

I dette projekt vil der på madevents på Island, Grønland, Færøerne, Danmark, Noreg og Sverige laves kampagner, der har til formål dels at udbrede viden om tang og tare som velegnet og sund råvare, og dels at demonstrere brugen av råvaren i madanretninger. Kampagnen vil bestå i, at der udgives avisartikler vedrørende tang og tare både i nationale og lokale aviser og vedkommende medier. Derudover vil der arrangers madlavning med tang og tare som ingrediens, og planen er at udlevere små poser med tørret tang, som den enkelte forbruger kan tage med hjem og selv anvende i madlavning hjemme i sit eget køkken. Forbrugerne vil også få adgang til opskrifter med tang og tare, so de nemt kan tilberede retter indeholdende tang og tare. Det er ikke fastlagt endnu for alle landene, hvilke events tang kampagnen skal være en del af.

Se statusrapporten: nynordiskmad.org/tema/tang-og-tare-til-mat/   

Tilläggsuppgifter: Janet Fríða Johannesen - jj@atlanticon.fo, +298 212211

Bildtext: Leif Sørensen, madambassadør, høster tang på Færøerne.
Bild: Leif Sørensen 


<- tilbage til nyhedslisten