Barn och mat budskap i Ny Nordisk Mat flaskpost

03-07-2013

Under firandet av Nordens dag i Almedalen, Visby, mottog de nordiska samarbetsministrarnas en flaskpost av Ny Nordisk Mat II.

Flaskpostens huvudbudskap var att “Alla barn i Norden har rätt att lära sig laga god och hälsosam mat samt komma i kontakt med den fantastiska lokala matkulturen”. Ny Nordisk Mat II arbetar för barn, mat och hälsa i Norden.

- Min önskan är att vi alla kunde enas mot ett starkt och hållbart mål, att matfostra våra barn, lära dom vad råvaror är, inspirera familjerna att börja laga mat igen och tillsammans kämpa mot växande ohälsa och ökad fetma. Barn vill känna sig delaktiga och vill gärna laga mat. Barn som lär sig laga mat från grunden får en större medvetenhet, förståelse och respekt för naturen. Mat som man själv har gjort och har en relation till, äter man opp! säger, Harriet Strandvik, projektledare NNM II.

Nästa generation är framtidens matkonsumenter

 - Jag är otroligt stolt över att få ta del i kanske det viktigaste som finns, nämligen att sprida kunskap om mat och råvaror till våra barn. I en värld där snabbmaten tar en allt större plats är det viktigare än någonsin att upplysa barn och ungdomar, men även föräldrar, om vilka fina råvaror som vi kan finna i vår omedelbara närhet säger den svenska matprofilen Tareq Taylor.

- Det är vår uppgift att inspirera, informera och förhoppningsvis skapa en grund för en hälsosammare generation som inser värdet i väl och god lagad mat. Såväl näringsmässigt som socialt, sammanfattar Taylor.

 


<- tilbage til nyhedslisten