essay writing prices uga creative writing dissertation on managment problems do your homework now poem dissertation qualitative hiv aids professional help writing a business plan write an essay about respect custom essay for sale

Mer smak med måltidsvärdar

13-02-2013

Godare mat, fler valmöjligheter och mindre svinn. Nu börjar allt fler sjukhus upptäcka fördelarna med måltidsvärdar på vårdavdelningarna.
– De höjer hela måltidsupplevelsen, säger Malin Andersson, kostchef på Ängelholms sjukhus.

”Tack för att ni förgyllde min sjukhusvistelse” eller ”Bättre mat än på en stjärnrestaurang”. På Ängelholms sjukhus har kökspersonalen blivit rätt vana vid handskrivna lappar, dagens ros i lokaltidningen och tackkort med beröm för den goda maten. Helhet runt måltiderna

– Visst lagar vi god mat här. Men jag tror egentligen inte att det bara är maten i sig som gör att vi får så många lovord, utan att vi har en sådan bra helhet runt måltiderna, säger Malin Andersson, kostchef på Ängelholms sjukhus. Vad hon syftar på är den obrutna ”måltidskedja” som finns mellan kök och vårdavdelning på sjukhuset sedan flera år tillbaka. På varje avdelning finns nämligen flera så kallade måltidsvärdar, som tillsammans täcker upp de flesta måltider, såväl vardag som helg. De tar hand om alla matbeställningar, dukar upp i matsalen, plockar undan och ser till att varje patient får bästa möjliga service runt måltiderna. För att fylla upp tiden ansvarar de även för textilförråden.

Tycker mat är kul
– Det viktigaste är att det här är matmänniskor som kan alla olika koster och som har förståelse för vårt arbete i köket. De tycker att mat är kul och har måltiderna som sin huvudsyssla. För vårdpersonalen är maten ofta mer ett störande avbrott i arbetet, säger Malin Andersson, och menar att patienterna får en bättre upplevelse samtidigt som vårdpersonalen kan ägna sin tid åt det som de faktiskt är utbildade för.

Nyheten har publicerats av Sverige -det nya Matlandet. Läs hela nyheten här.

Foto: Agneta Renmark.


<- tilbage til nyhedslisten