coolege admissions essay word count writing and research example introduction of a research paper help to write thesis very simple business plan college admission essay how to start critical thinking board games

Madkulturby Umeå 2014

19-02-2014

SVERIGE: Umeå er kulturby 2014 og den hidtil nordligste kulturby. Da byen tog hul på kulturbyåret med en kæmpe fest, Burning Snow, var det for at hylde sneen, det oprindelige folk samerne og det rige kulturliv som byen allerede er kendt for.

Og der er også tænkt på maden og måltidet i kulturbyens store program. Der er fokus på samernes mad og traditioner, hvor elgen kan bruges til alt fra kød, til sener og pels. I det nye samecenter Trahppie i byen kan gæsterne få smagsprøver og også lune sig ved specialiteten kaffe med ost.

En række af byens restauranter serverer ren og elg, bær og kantareller som hovedingredienser i deres menuer. Flere af dem har ført an med lokalproduceret mad, vin og øl. Det er fx restaurantbåden Sjöbris, Köksbaren og restaurant Rex. I mange år har restaurant Viktoria været byens gastronomiske og meget svenske midtpunkt, men den er netop lukket. Restauranten genfødes snart under navnet Gotthards krog i det nye byggeri Väven ved Umeelven. I Väven, som ud over hotel og restauranter bliver byens nye kulturhus, vil der også blandt de kreative workshop-rum været et køkken, som grupper og familier kan låne. Tidligere brugte man skolernes køkkener til den slags, men i dag er de lukket for amatører, og i stedet kan dem der ønsker at lave mad sammen få et køkken og faciliteter i Väven, fortæller arkitekt Maria Olsson, White arkitekter, som står bag Väven.

Senere på kulturåret i september er der Madfest i Umeå med tematelte, konkurrencer og markeder med lokale råvarer.

www.umea2014.se

Fototext: Ved samecenteret i Umeå kan gæsterne få serveret specialiteten kaffe med ost

Foto: Iben Danielsen


<- tilbage til nyhedslisten