Nordic Food Diplomacy i Washington D.C

19-02-2013

Den Nye Nordiske Mad erobrer stadig flere lande i verden med sin manifestation om de lokale, bæredygtige og sæsonrelaterede råvarer i nye og innovative retter. Den Nye Nordiske Mad erobrer stadig flere lande i verden med sin manifestation om de lokale, bæredygtige og sæsonrelaterede råvarer i nye og innovative retter.

I disse dage praktiseres Nordic Food Diplomacy i Washington op til den store kulturfestival Nordic Cool i Kennedy Center. John F. Kennedy Center er et kulturelt center i den amerikanske regeringsby med teatre, scener og restauranter.

Nordic Food Diplomacy er en del af Ny Nordisk Mad programmet, som Nordisk Ministerråd har drevet i snart seks år. Når de nordiske lande fører sig frem i udlandet opfordres de med nfd-programmet til at sørge for at kulturen, og ikke mindst maden bliver en integreret del af de officielle møder, receptioner. I første omgang henvender Nordic Food Diplomacy sig til de nordiske ambassader i udlandet.

Det sker blandt andet via websiden www.nfd.nordiskmad.org, som på engelsk præsenterer tankerne bag Nordic Food Diplomacy med en idebank, kollegiale tips fra ambassadekokke og inspiration til kokke, der gerne vil arbejde med nordiske råvarer, gerne vil præsentere innovative retter og også tænke nordisk appel ind i servering og kultur. Nordisk politik står ofte for høje etiske standarder og en omsorg for miljøet, og det ligger fint i tråd med Ny Nordisk Mad manifestet.

- Det er vigtigt, at tænke maden med som en forstærker af den nordiske kultur, som den formidles under Nordic Cool, siger Charlotta Ranert, projektleder for Nordic Food Diplomacy under Ny Nordisk Mad.

Ved Nordic Cool arrangementet i Washington afprøves ideerne i praksis, især når den svenske kok Malin Söderström i disse dage i samarbejde med Kennedy Centers restaurantchef Joe Gurner holder workshop med centerets kokke. De introduceres til kvalitet, bæredygtighed og lokale råvarer, og tankerne bag Ny Nordisk Mad ved at tilberede en nordisk tre retters menu som Malin har designet specielt til festivalen. Under hele festivalen vil restauranten i Kennedy Center servere samme nordiske middag for sit publikum. Og centerets cafe vil have nordiske specialiteter på sit menukort. Selv de drikke, som serveres ved Nordic Cool vil være præget af det nordiske.

Malin Söderström, som til daglig blandet andet driver MoMuMat, Moderna Museets velbesøgte restaurant i Stockholm, er en dygtig formidler. Hun er den første kvindelige kok som stod bag Nobelmiddagen år 2011. Hun deltog i Nordic Food Diplomacy’s 2012-event, hvor nordiske kokke besøgte Tokyo, og i år var det Malin, som stod bag Årets kok middagen i Sverige for 1100 gæster.

Det bliver også Malin Söderström, som holder kickoff inspirationsworkshop for de nordiske ambassaders kokke og øvrige personale i Washington. Ambassaderne personale er samlet for at inspirere hinanden og skabe erfaringsudveksling, og få ideer til de mange side-events ved Nordic Cool. Ved kickoff workshoppen vil Charlotta Ranert, som er projektleder i Nordic Food Diplomacy fortælle om arbejdet med websiden www.nfd.nynordiskmad.org, og hun vil introducere sidens idébank, som støtter ambassaderne i at integrere maden i deres profilering og markedsføring. Nordic Cool festivalen falder sammen med en række politiske og kulturelle besøg fra de nordiske lande. De nordiske kulturministre, samt direktører fra flere teatre og kulturinstitutioner kommer til Washington. Den svenske handelsminister Ewa Björling og hendes ministerkollegaer og ambassadører mødes til frokost, og der skal også diskuteres klima og biodiversitet, hvor den svenske jordbrugsminister Eskil Erlandsson er vært.

Det er tanken bag Nordic Food Diplomacy at alle møder, workshops og andre events med nordisk baggrund også indebærer servering af nordisk mad og drikke, som en del af oplevelsen og mødet med den nordiske kultur.

Dette initiativ fra Ny Nordisk Mad er blevet gennemført takket være samarbejde med den svenske ambassade i Washington DC, som har koordineret med de øvrige nordiske ambassader og Kennedy Center under Nordic Cool festivalen.

Mere information:
Nordic Cool Cuisine program
Nordic Food Diplomacy
Följ inläggen från Nordic Cool på Ny Nordisk Mats Facebook-sida
Projektleder Nordic Food Diplomacy Charlotta Ranert, +46737181318, charlotta@charlottaranert.se


<- tilbage til nyhedslisten