dissertation report on consumer durables business plan writer nyc custom resume writing new zealand chris bizer phd thesis buy customed term paper
Start / Projekt / Övriga projekt /  NNM & Almedalen 2013

Ny Nordisk Mat i Almedalen 2013

Ny Nordisk Mat II deltog i Almedalsveckan på Gotland tillsammans med Ålands Landskapsregering, som åkte till Visby med skolfartyget Michael Sars. Med ombord fanns NNM II's ordförande Lena Brenner och den 21-åriga kocken Gustav Eriksson, som NNM anlitade under besöket i Visby. Gustav är till vardags kock på Pub Stallhagen på Åland.

På kajen hade Åland ett tält där det informerades om Åland och Ny Nordisk Mat II, dessutom bjöd Ålandsmejeriet på smakprover av sin prisbelönta ost. I tältet hölls också en paneldebatt under rubriken ”Ny Nordisk Mat – en hållbar idé". I panelen deltog Magnus Gröntoft (Ny Nordisk Mat II), Johannes Snellman (Ålandsmejeriet) och Caroline Strindmar (Yasuragi Hasseludden). Moderator var Bodil Tingsby, kommunikationschef vid Nordiska ministerrådet.

Ombord på Michael Sars bjöd Ålands Landskapsregering in till två pressträffar. Ålands samarbetsminister Veronica Thörnroos bjud in de nordiska samarbetsministrarna. Lantrådet Camilla Gunell hade en mottagning där representanter för Sveriges regering och riksdag var inbjudna. Kocken Gustav Eriksson ansvarade för bespisningen. Det bjöds på en Ålandsfrukost och det serverades åländska delikatesser på en pärta.

Vid minister Veronica Thörnroos mottagning med de nordiska samarbetsministrarna fick alla gäster en flaskpost från Ny Nordisk Mat II då de lämnade fartyget. Flaskpostens huvudbudskap var att “Alla barn i Norden har rätt att lära sig laga god och hälsosam mat samt komma i kontakt med den fantastiska lokala matkulturen”. Hälsningen undertecknades av NNM's projektledare för ”Barn, mat och hälsa”, Harriet Strandvik.

Uppmärksamheten kring maten var stor, bland annat beskrev Sveriges handelsminister Ewa Björling maten som ”fantastisk god” och bad om påfyllning. Sveriges utrikesminister Carl Bildt var också imponerad av maten och ringde upp sin fru Anna Maria Corazza Bildt, att hon också måste komma till mottagningen för att smaka på den goda maten. Fru Bildt som är mycket intresserad av mat och jobbar för att minska matsvinnet och matfusket, var intresserad av den åländska maten. "Så här ska mat serveras, enkelt och rent" – utbrast fru Bildt. Representanter för NNM II berättade även om arbetet med Barn, mat och hälsa i Norden, vilket fru Bildt ser som en oerhört viktig insats. Det finns potential för samarbete kring detta område framöver. 

De åländska delikatesserna som serverades på pärtorna av Gustav Eriksson:

  • Prostenkaka – färskost av åländsk grädde och yogurt, med en skiva Prostenost, toppat med bacon och sparris. Serverades på en smörstekt limpa
  • Torrsaltat, kallrökt Östersjölax med rabarberchutney. Laxen röktes på ön Silverskär. Gravad fårfilé från Marskogens Lamm. Gravad i bla Stallhagens Delikat öl. Toppad med enbärs- och honungsmajonäs och en tunn skiva rädisa. Serverad på ett smörstekt bröd.
  • Stekt, inlagd strömmingsflundra toppad med gräslöksyogurt. Serverad på smörstekt svartbröd från Airis Gårdsbageri.

NYHET (3.7.2013: Budskap i Ny Nordisk Mat flaskpost till beslutsfattarna i Almedalen
BLOGG (3.7.2013): Ny Nordisk Mat i Almedalen
PRESSMEDDELANDE (2.7.2013): Nordens dag i Almedalen, Visby: Ny Nordisk Mat flaskpost och paneldebatt
NYHET (1.7.2013): Åland med Ny Nordisk Mat angör idag VIsby och Almedalsveckan


Foto: Lena Brenner/NNM II